Näin paljon laihduttajan kannattaa liikkua – sinnikkyys ja systemaattisuus palkitaan

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusi vuosi ja lupaukset tarkoittavat monille ylimääräisten kilojen karsimista vartalosta. Vaikka ruokavalio määrittelee suurimmaksi osaksi painoa, kannattaa mielen ja kehon hyvinvointia parantaa liikunnan avulla. Kuinka paljon on tarpeeksi?

Kuntoiluun tiedemiespohjalta suhtautuva Stephanie Blozy kertoo Popsugarille, että jokaisen kannattaa valita itselleen mieluisa kuntoilumuoto. Mikäli vihaa liikuntaa, voi lajiksi valita vähiten ärsyttävän.

Kuntoilua ei kannata suunnitella joka päivälle, sillä kehitys tapahtuu levossa. Liikunta on kuitenkin järkevää omaksua osaksi rutiineja, jotta siitä tulee yhtä olennainen osa päivää kuin vaikkapa kasvojenpuhdistusoperaatiosta iltaisin.

Jos läskin polttaminen on pääasiallisin syy kuntoilemiseen, kannattaa lajeiksi valita tehokkaammat tavat, kuten HIIT-treenit ja voimaharjoittelun. Punttisalitreeni kasvattaa lihaksia, jolloin rasvakudos pienenee. Kuntovalmentaja Kyra Williamsin mukaan 3-4 harjoittelukertaa viikossa riittää, mikäli suorituksissa tekee 8-12 toistoa neljään kertaan käyttämällä mahdollisimman suuria painoja.

Sen sijaan HIIT-treeni polttaa rasvaa lyhyen rykäisyn aikana, mutta myös tehokkaasti sen jälkeen. Ihminen pystyy kuluttamaan yhtä paljon vartissa kuin 45 minuutissa, jos suoritus on lyhyellä ajalla roimasti intensiivisempi. Realistisesti ajateltuna painonhallinta vaatii kolme tunnin pituista treeniä viikossa tulosten saavuttamiseksi.

Toisaalta puoli tuntia viitenä päivänä viikossa ajaa saman asian. Kaikki kuntoileminen on kotiinpäin, eikä sitä kannata ajatella laihduttamisena tai rangaistuksena syömisestä. Liikunta osoittaa mihin kaikkeen upeaan oma keho kykenee.