Työturvallisuus kaukana – Kiinan siirtotyöläisen arki on karua

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kiinassa on paljon siirtotyöläisiä, jotka yrittävät kerätä rahaa toisaalla asuvalle perheelleen. Yksi heistä on Shanghaissa vuosien ajan styroksista valmistettuja kylmälaatikkoja keräilevä ja myyvä Wo Guo Jie. Hänen elämänsä on kirjaimellisesti aikamoista tasapainottelua.

Kiinassa on 282 miljoonaa siirtotyöläistä. Wo Guo Jie on yksi heistä, joka yrittää ansaita toimeentuloa raskasta työtä raatamalla. Nainen kerää kylmälaatikoita ja myy ne kalakauppiaille. Hän joutuu kulkemaan pitkän matkan laatikkolastinsa kanssa, joten siksi sähkömopon päälle lastataan niin monta styroksilaatikkoa kuin mahdollista.

– Tämä on aika vaarallista, joten yritän olla lastaamatta liikaa laatikoita, Guo kertoo Noah Sheldonin ohjaamalla videolla.

Hän joutuu ajamaan jättikokoisen lastin kanssa tienatakseen edes pienen summan elantoa. Guon lapset tuskin edes tunnistavat häntä kotiin palattuaan, koska hän pääsee harvoin perheensä luokse. Joskus hän on joutunut kuljettamaan laatikoita kolme vuotta putkeen ilman, että on kertaakaan nähnyt perhettään.