Panosta iltarutiineihin ja yöuneen – nukkuminen vie kolmasosan päivästä

Koti & Asuminen Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ostavat kalliita ajoneuvoja, merkkivaatteita ja matkustavat maailman ääriin. Samaan aikaan he kärsivät univaikeuksista, selkäkivuista ja ankeasta makuuhuoneesta. Miksi ei panostaisi nukkumiseen yhtä paljon kuin valveillaoloon?

Ihmisen tulisi nukkua noin kolmasosa päivästä. Toisin sanoen öistä kannattaa tehdä mahdollisimman miellyttäviä ja uneen kannattaa satsata. Kiinnitä huomiota tyynyyn, peittoon ja sänkyyn. Patjan tulee olla omalle vartalotyypille sopiva. Myös liinavaatteiden tulee olla vuodenaikaan ja omiin mieltymyksiin sopivat. Kannattaa vertailla puuvilla- ja satiinilakanoita.

Ulkonäöstä huolehtiminen ja ihon puhdistaminen kuuluvat iltaruutineihin. Kosmetiikkatuotteiden tulee olla omalle iholle sopivia, jotta niistä saa parhaimman mahdollisen hyödyn. Kannattaa myös muistaa, että kallein tuote ei ole välttämättä paras. Oikeita tuotteita valitessa kannattaa turvautua ammattilaisten neuvoihin.

Toisinaan stressi ja tekemättömät työt voivat rasittaa mieltä, jolloin nukahtaminen on haastavampaa. Yksi keino mielen puhdistamiseen on se, että kirjoittaa kaikki mielessä pyörivät asiat paperille ennen nukkumaanmenoa. Kannattaa myös miettiä asioita, jotka on saanut päivän aikana tehtyä ja mistä tuntee kiitollisuutta.

Mikäli jollain ihmisellä on mennyt epähuomiossa sinisen valon haittavaikutuksista kertovat artikkelit ohi, niin kerrattakoon, että ruutuaikaa kannattaa rajoittaa vähintään tunnin ajan ennen yöunille käymistä. Sen sijaan sängyssä voi lukea kirjaa tai kuunnella rauhoittavaa puheohjelmaa. Makuuhuoneen viihtyvyyttä voi lisätä huonekasveilla, sinisävyisillä tekstiileillä ja ilmanraikastimilla.