Anteeksi mitä? Eiffel-tornista yöaikaan otettujen kuvien jakaminen on laitonta

Matkailu · Tim Isokivi

Eiffel-torni lukeutuu Pariisin ja mahdollisesti koko Euroopan kuvatuimpiin maamerkkeihin. Harva kuitenkaan tietää, että tornista otettuja kuvia jakaessaan saattaa syyllistyä rikokseen.

Vuonna 1889 rakennettu Eiffel-torni on tekijänoikeudeton, ja niinpä siitä päiväsaikaan otettuja kuvia saa jakaa vapaasti. Lainsäädäntö on kuitenkin toisenlainen yöaikaan, jolloin Eiffel-torni valaistaan.

Vuodesta 1985 nähty valoshow luokitellaan omaksi taideteoksekseen. Se on Snopes-sivuston mukaan siten tekijänoikeuslain suojaama. Niinpä valoista otettujen kuvien jakaminen, myyminen ja julkaisu ilman asianmukaista lupaa on lain mukaan kiellettyä.

Mikäli Instagramiin on päätynyt yöllisestä Eiffel-tornista otettuja kuvia, ei syytä huoleen kuitenkaan todennäköisesti ole. Viranomaisilla on luultavasti tärkeämpääkin tekemistä kuin vaatia satunnaisia turisteja poistamaan Eiffel-tornia esittävät kuvat sosiaalisesta mediasta.