El Chapo joutumassa Supermax-vankilaan – tällainen on pahamaineinen huippuvartioitu rangaistuslaitos

Ohhoh! · Tim Isokivi

Meksikolaien huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzman todettiin taannoin syylliseksi peräti kymmeneen syytekohtaan. Nyt viranomaiset haluavat varmistaa, ettei kahdesti vankilasta karannut rikollisjohtaja pääse enää pakenemaan.

El Chapo saattaa istua tuomionsa Coloradon ADX Florence -vankilassa. Kyseessä on niin kutsuttu supermax-r angaistuslaitos, jonka turvatoimet ovat huippuluokkaa. Sen tunnettuja vankeja ovat muun muassa Theodore ”Unabomber” Kaczynski ja Bostonin maratonin pommi-iskun tehnyt Dzhokhar Tsarnaev.

ADX Florencessa vangit viettävät 23 tuntia päivästä eristyksissä ilman kontaktia muihin vankeihin tai ulkomaailmaan. Kalliovuorten Alcatraziksi kutsuttua vankilaa ympäröivät piikkilanka-aidat, tarkka-ampujat asetorneissaan, raskaasti aseistetut vartijat ja vahtikoirat.

– Sitä paikkaa ei ole suunniteltu inhimilliseksi. Sitä ei ole suunniteltu yhteiskuntaan sopeuttamista varten, entinen Supermax-vartija Robert Hood kuvaili pahamaineista vankilaa New York Times -lehdelle.