Tutkijat laittoivat iPhonen tehosekoittimeen – tieteen nimissä!

Digi · Tim Isokivi

Youtubessa on nähty läjäpäin videoita, joissa älypuhelimia tuhotaan mielikuvituksellisilla tavoilla. Nyt iPhone on kuitenkin joutunut tehosekoittimeen tieteen nimissä.

Iso-Britannian Plymouthin yliopiston tutkijat halusivat selvittää, mitä kaikkea materiaaleja iPhonen valmistuksessa on käytetty. Sitä varten he muuttivat puhelimen ensin pieneksi silpuksi tehosekoittimessa.

Hienonnuksen jälkeen materiaali analysoitiin. Kävi ilmi, että iPhone sisältää 33 grammaa rautaa, 7 grammaa kromia ja 13 grammaa silikonia. Laitteesta löytyi myös yllättävän suuri määrä hopeaa ja kultaa.

Tutkimus osoitti, että yhtä iPhonea varten joudutaan louhimaan lähes tonnin edestä kuparin, nikkelin ja malmin kaltaisia materiaaleja. Tutkijat toivovatkin älypuhelinten valmistajien käyttävän jatkossa enemmän kierrätettyjä materiaaleja ympäristön kuormittamisen sijaan.