Pohjois-Amerikan korkein huippu muuttumassa ulostevuoreksi – syynä ilmastonmuutos

Ohhoh! · Tim Isokivi

Ilmastonmuutoksella saattaa olla arvaamattomia ja ällöttäviäkin seurauksia. Yksi niistä on Alaskassa sijaitsevan, 6,194 metriä korkean Denali-vuoren muuttuminen kirjaimelliseksi ulostevuoreksi.

Pohjois-Amerikan korkeimmalla vuorella arvioidaan olevan yhteensä 66 tonnia retkeilijöiden ja kiipeilijöiden peräänsä jättämää ulostetta. Jäätyneiden jätösten pelätään ilmaston lämpiämisen myötä sulavan ja valuvan alas vuoren rinteitä pitkin.

Denalin ulosteongelma on ollut tiedossa jo vuosikymmenten ajan. Koska vuoren rinteillä ei tietenkään ole julkisia vessoja, on kiipeilijöillä tapana haudata jätöksensä lumeen. The Verge -sivuston mukaan retkeilijät ovat verranneet 5,243 metrin korkeudessa sijaitsevan leirin ympäristöä kissan hiekkalaatikkoon.

Jätökset voivat koitua vaaraksi kiipeilijöille, sillä he käyttävät vuoren sulanutta lunta juomavetenään. Ihmisen ulosteen sisältävät bakteerit voivat selvitä jäätymisestä ja herätä jälleen eloon sulamisen myötä.