Nettipetosten määrä on kasvanut – tarkista tilitietosi ja pankkikortin maksuliikenne

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Netissä liikkuu yhä enemmän rahanahneita huijareita. Osa ihmisistä saattaa antaa varomattomasti maksukorttinsa tietoja ja joutuu petoksen uhriksi. Nettipetosten määrä on lievessä kasvussa.

Poliisihallituksen mukaan kiire, huolimattomuus ja halpa hinta ovat suurimmat syyt, miksi maksukorttien omistajat lankeavat huijareiden ansaan.

– Kuluvana vuonna poliisi on kirjannut 3 468 nettipetoksiin luokiteltua rikosilmoitusta. Määrä on kasvanut lähes 250:llä edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten kirjaukset koskevat petoksia ja lieviä petoksia, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho kertoo.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi kaikkia petosrikoksia koskevia ilmoituksia yhteensä lähes 31 000. Ahon mukaan monesti kyse on sähköpostilla tai tekstiviestillä toteutetuista huijauksista, eli tietojenkalastelusta. Myöhemmin, ehkä pitkänkin ajan kuluttua sitten huomataan, että maksukorttia on veloitettu kuukausittain. Huijattu kokonaissumma onkin noussut huomaamatta suureksi, koska tilitiedot ovat jääneet tarkastamatta.

– Valheellisilla viesteillä tavoitetaan suuri määrä ihmisiä varsin helposti. Uhriksi joutuu useammin se, joka ei osaa varoa. Siksi asioista tulee puhua, mutta siten, että opitaan eikä vaan pelätä, Aho sanoo.