Sikojen aivot herätettiin osittain henkiin kuoleman jälkeen

Ohhoh! · Tim Isokivi

Yalen yliopiston tutkijat ovat suorittaneet elämän ja kuoleman rajoja hämärtävän kokeen. He onnistuivat herättämään tunteja aikaisemmin kuolleiden sikojen aivot osittan eloon.

Neurotieteen professori Nenad Sestanin johtamassa kokeessa käytettiin 32 teurastettua sikaa. Neljä tutia aikaisemmin kuolleiden eläinten aivot yhdistettiin niihin keinotekoista verta pumppanneeseen BrainEx-järjestelmään.

Kuuden tunnin ajan BrainExiin yhdistetyissä kuolleissa aivoissa nähtiin merkkejä aktiivisuudesta, ja esimerkiksi aivosolut jatkoivat toimintaansa. Tietoisuuden merkkejä aivoissa ei havaittu. Mikäli näin olisi käynyt, olisi koe lopetettu saman tien.

Yalen yliopiston kokeesta saattaa olla tärkeää hyötyä Alzheimerin kaltaisten sairauksien tutkimisessa. Sen avulla saatetaan kehittää myös parannuskeinoja aivovaurioille, jotka ovat syntyneet aivojen hapenpuutteen ansiosta.