Ulkomaalaiset huijaavat suomalaisia yhdistyksiä – lähettävät tekaistuja laskuja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ihmisiä ja yrityksiä huijataan yhä useammin tekaistuilla laskuilla. Nyt kohteeksi ovat joutuneet eteläsavolaiset yhdistykset, joihin on otettu yhteyttä sähköpostilla. Sähköpostin liitteenä on ollut tilisiirtokehoitus tai maksupyyntö.

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut yhdistyksiin ja yrityksiin kohdistuvia huijausyrityksiä. Toiminta noudattaa lähes poikkeuksetta samaa kaavaa, jossa yhdistyksen vastuuhenkilölle lähetetään toisen vastuuhenkilön nimissä sähköposti. Viestissä pyydetään tekemään maksu tai tilisiirto. Lähettäjän sähköposti on luotu tarkoituksella muistuttamaan todellisen henkilön, kuten yhdistyksen puheenjohtajan tai sihteerin sähköpostiosoitetta.

Kyseessä on usein ulkomainen rahansiirto, jossa on mukana on ulkomaisen pankin yhteystiedot sekä tilinumero. Poliisi kehottaa olemaan tarkkana rahaliikennettä koskevien sähköpostien suhteen. Ennen riittäviä henkilökohtaisia tarkistuksia mitään tilisiirtoja tai maksuja ei pidä tehdä. Toimintaa organisoidaan ulkomailta käsin ja suomalaisten yhdistysten tiedot haetaan internetin kautta.