Pariskunnan epäillään kuolleen ruttoon – lentokoneen matkustajat karanteeniin

Ohhoh! · Tim Isokivi

Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama rutto, eli musta surma, tappoi 1300-luvulla kymmeniä jopa 30-60 prosenttia Euroopan väestöstä. Tautia esiintyy edelleen toisinaan eri puolilla maailmaa.

Nyt 37-vuotiaan naisen ja 38-vuotiaan miehen epäillään kuolleen ruttoon Mongoliassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet karanteeniin Ulaanbaatariin laskeutuneen lentokoneen. Kone oli peräisin seudulta, jossa pariskunta kuoli.

Heti laskeutumisen jälkeen karanteeniin asetetussa lentokoneessa matkusti Siberian Times -lehden mukaan 158 henkeä. Heidät on asetettu lääkärin valvontaan. Kuolleen pariskunnan epäillään saaneen tartunnan metsästämästään ja syömästään murmelista.

Aikuinen ihminen voi kuolla 24 tunnin sisään ruton puhkeamisesta, mikäli häntä ei ajoissa hoideta antibiooteilla. Taudin merkkejä ovat muun muassa korkea kuume, pahoinvointi ja taudin pitkälle kehittyessä kivuliaat paiseet. Ruton aiheuttamaa Yersinia pestis -bakteeria levittävät jyrsijöiden kantamat kirput.