Australiassa nollatoleranssi rattijuopoille – kaikilta ajokortti pois

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Australian New South Walesin alueella astuu 20. toukokuuta voimaan laki, jonka mukaan kaikki rattijuopumukseen syyllistyneet joutuvat luopumaan ajokortistaan. Lisäksi heille annetaan 350 euron suuruiset sakot. Nollatoleranssi tarkoittaa, että pienikin määrä alkoholia veressä johtaa suoraan ajokieltoon.

Uudet australialaiset lait ovat osa maan Road Safety Plan 2021 -nimistä hanketta, jossa yritetään parantaa maan liikenneturvallisuutta. Maassa on aiemmin ollut promillerajat rattijuopumukselle, mutta nyt New South Walesin alueen promilleraja on nolla. Kaikki rattijuopumukseen syyllistyvät menettävät ajokorttinsa vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Poliisi takavarikoi kortin välittömästi. Samassa lakiuudistuksessa rangaistaan myös huumekuskeja aiempaa kovemmilla sanktioilla. Australian ajoneuvon käyttöön liittyvät promillerajat vaihtelevat alueittain, Daily Mail uutisoi.