Tietokoneessa kuusi maailman vaarallisinta virusta – nyt se huutokaupataan

Digi · Tim Isokivi

Miltä kuulostaisi omistaa maailman vaarallisin kannettava tietokone? Kuusi tuhovoimaista virusta sisältävä laite ollaan nimittäin huutokauppaamassa.

Windows XP SP3 -käyttöjärjestelmällä toimiva Samsung NC10-14GB -sylimikro pitää sisällään WannaCry, BlackEnergy, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig ja DarkTequila -virukset. Maailman vaarallisimmiksi luokitellut virukset ovat aiheuttaneet vahinkoja yhteensä 95 miljardin dollarin edestä.

Tietokone on Forbes-uutistoimiston mukaan eristetty sen vaarallisen sisällön ansiosta. Niin kutsutun air gap -suojauksen ansiosta ei ole yhteydessä internetiin.

Haittaohjelmia täynnä olevaa tietokonetta kutsutaan The Persistence of Chaos -nimiseksi taideteokseksi. Sen tauastalla ovat nykytaiteilija Guo O Dong ja tietoturvayhtiö Deep Instinct. Teoksen korkeimmat huudot ovat kohonneet jo satoihin tuhansiin dollareihin.