Norppalivessä uusi julkkis – Moona nauttii kivellä köllöttelystä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

WWF-sivustolla julkaistu Norppalive-nettikameran lähetys on alkoi muutama viikko sitten, mutta ihmiset ovat saaneet katsella suurimman osan ajasta pelkkää kiveä. Nyt kameralle on kuitenkin esiintynyt uusi tuttavuus nimeltään Moona.

Livekuvaa saimaannorpista esittävä sivusto on tullut muutaman vuoden aikana yhdeksi Suomen suosituimmaksi lähetykseksi. Kamera seuraa norppien suosimaa kiveä, jolla hylkeet mielellään lepäilevät. Kaikkien tuntema Pullervo on nyt saanut haastajan, suloisen Moonan.

Moona on katsojille uusi tuttavuus. Se on kuitenkin entuudestaan tuttu yksilö Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoille. Tutkija Meeri Koivuniemi kertoo, että Moona havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tuolloin tutkijat ottivat norpista kuvia osana WWF:n tukemaa hanketta, jossa tavoite on kuvata ja tunnistaa mahdollisimman monta saimaannorppaa. Norpat tunnistetaan niiden yksilöllisistä turkkikuvioista. 

Saimaannorppa on nykyisin rauhoitettu, eikä niitä ole jäljellä kuin muutamia satoja yksilöitä. Norpan poikasia hukkuu vuosittain verkkoihin ja katiskoihin. Jos norppa häviää Saimaalta, häviää se samalla koko maailmasta, WWF muistuttaa.