Aurinkovoidetta käytetään usein väärin – näillä ihotautilääkärin ohjeilla vältät virheet

Lifestyle Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Aurinkovoiteiden käyttö on jälleen ajankohtaista ja tärkeää kesän rantakelien saapumisen saapumisen myötä. Yhdysvaltalaisen ihotautilääkärin, Tanya Kormeilin mukaan voiteita käytetään kuitenkin usein väärin.

Vain noin kolmasosa yhdysvaltalaisista käyttää aurinkovoiteita oikein. Kormeili on listannut ohjeita, joilla virheiltä voi välttyä voiteita käyttäessä. Tohtorin mukaan aurinkorasvan pitäisi tarjota laaja-alaisen ja vedenkestävän suojan ja sen suojakertoimen pitäisi olla vähintään 30 SFP.

Monet ihmiset käyttävät aurinkovoidetta murto-osan suositellusta määrästä. Useimmat aikuiset tarvitsevat noin 30 millilitraa, eli noin shottilasillisen verran ainetta suojatakseen koko vartalonsa. Aurinkovoidetta pitäisi levittää kaikkiin ihon paljaisiin kohtiin noin 15 minuuttia ennen ulos astumista ja lisätä kahden tunnin välein.

Kormelin mukaan aurinkorasvaa on suositeltavaa käyttää myös pilvisinä päivinä, vaikka vain noin 20 prosenttia amerikkalaisista tekee niin. On myös tärkeää, ettei aurinkovoide ole mennyt vanhaksi. Voiteen alkuperäinen teho kestää noin kolmen vuoden ajan.