Viron viinaralli alkaa tänään – alkoholin veroale laski hinnat

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Virossa alennetaan tänään alkoholijuomien hintoja. Maan hallitus päätti kesäkuussa tehdä alkoholijuomien valmisteveroon 25 prosentin alennuksen. Alennus koskee mietoja ja väkeviä juomia jättäen viinit pois hinnanalennuksesta.

Virossa korjattiin uudella verolinjauksella vuonna 2017 tehty ankara alkoholin veronkiristys, joka aiheutti maalle kielteisiä seurauksia. Virolaiset lähtivät viinarallille Latviaan – suomalaiset perässään. Nyt tehty veroale laskee olutlaatikon hintaa noin kahdella eurolla ja viinalaatikon saa 20 euroa halvemmalla.

Suomessa on arvosteltu jo pitkään maamme kireää alkoholiverotusta. Aikaisemmin toteutettu tutkimus on mitannut, että viinaralli saataisiin puolitettua, mikäli Suomi siirtyisi reilusti kohti eurooppalaisempaa lainsäädäntöä. Virossa on valmistauduttu suomalaisten viinaralliin, sillä se tuo vuosittain kymmeniä miljoonia euroja eestiläisten valtionkassaan.