Tänä yönä voi nähdä osittaisen kuunpimennyksen – saattaa loistaa punertavana

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedottaa, että tänä yönä voi olla mahdollisuus nähdä osittainen kuunpimennys. Pimennys näkyy parhaiten etelässä. Kuu voi olla sävyltään punertava. Syvimmän pimennyksen hetkellä yli puolet Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa.

Kuu on pimennyksen aikaan matalalla ja lähellä horisonttia. Pohjoisessa kuu ei edes nouse näkyviin horisontin yläpuolelle. Ursan mukaa Kuu on Helsingissä 6 asteen ja Oulussa vain 2 asteen korkeudella.

– Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 23.02, kun Kuun reuna alkaa ajautua Maan avaruuteen heittämään täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Oulun korkeudella myös osittaisen vaiheen alku jää horisontin taakse, sillä Kuu nousee siellä vasta kello 23.25., Ursasta kerrotaan.

Lähellä horisonttia oleva Kuu näyttää kellertävältä tai punertavalta. Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin esimerkiksi mäenhuipuillta, vesistöjen rannoilta tai pellonlaidoilta.