Kokoomusnuorien norppa-kansalaisaloitteella jo 75 000 allekirjoitusta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Heinäkuun alussa lehdistä saatiin lukea suru-uutisia, kun peräti neljä äärimmäisen harvinaista saimaannorpan kuuttia menehtyi kalastajien verkkoihin. Pian tämän jälkeen joukko kokoomusnuoria päätti ryhtyä toimeen ja he tekivät kansalaisaloitteen verkkokalastuksen kieltämisestä saimaannorpan levinneisyysalueella.

Kansalaisaloite sai lentävän lähdön, sillä se saavutti eduskuntaan etenemiseen tarvittavan 50 000 allekirjoituksen rajan jo muutamassa päivässä. Tänään kansalaisaloite on ylittämässä jo 75 000 allekirjoituksen rajan, joten aloitteen suosio on jatkunut suurena tarvittavan rajan ylittämisen jälkeen.

Aloitteen tehneet kokoomusnuoret perustelevat aloitettaan sillä, että kalapyydyskuolleisuus on saimaannorpan yleisin yksittäinen kuolinsyy. Vuodesta 2005 lähtien verkkoihin on hukkunut jo peräti 72 saimaannorppaa, ja Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan todellinen määrä voi olla jopa kolminkertainen havaittuun verrattuna.

– Norppaturvallisia kalastustapoja on olemassa, joten aloite ei uhkaa Saimaan alueen kalastamista. Kehittyvät kalastusmenetelmät antavat uusia vaihtoehtoja kalastajille, mutta verkkojen vaarat ovat edelleen huomattavia saimaannorpille, kansalaisaloitteessa todetaan.