Vakava varoitus FaceApp-sovelluksesta – käyttäjä antaa tietonsa, kuvansa ja kasvonsa venäläisyhtiölle

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Tuhannet suomalaiset ovat käyttäneet viime vuosina sosiaalisessa mediassa toimivia sovelluksia, jotka muun muassa muuttavat kasvoja. Parhaillaan suomalaisetkin käyttävät ahkerasti FaceApp-sovellusta, joka paljastaa miltä ihminen tulee näyttämään vanhana. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi hauskan palvelun synkkää kääntöpuolta.

New York Post on selvittänyt FaceApp-sovelluksen taustoja, ja ne eivät anna kovin luotettavaa kuvaa tästä palvelusta ja erityisesti sen yksityisyyden suojasta. Myös monet julkkistähdet ovat antaneet sovellukselle luvan käyttää kuviaan ja yksityisiä tietojaan. Tuskin monikaan heistä on ollut tietoinen, että vuonna 2017 kehitetyn sovelluksen taustalla on venäläinen Wireless Lab -yritys.

FaceApp-sovelluksen käyttäjät antavat venäläisille oikeuden kuvagalleriaansa ja jopa oikeuden julkaista tai jopa myydä edelleen sovelluksen tarjoamia kuvia. Forbes-lehden mukaan jo 150 miljoonaa ihmistä on luovuttanut yritykselle oikeuden kuviinsa, nimeensä ja muihin tietoihinsa.

Tulevaisuudessa ihmisten kasvokuvien merkitys tulee kasvamaan selvästi, kun teknologia kykenee tunnistamaan ja seuraamaan ihmisten liikkumista jo pelkästään kasvojen perusteella. Näin ollen kuvagallerian jakaminen venäläisyhtiölle voi olla tulevaisuuudessa jopa tietoturvariski.