Osaatko elvyttää hukkunutta? Muista nämä ohjeet uimareissulla

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa on raportoitu jälleen tänä kesänä useita hukkumistapauksia. Uimataidottomia lapsia ei saisi koskaan päästää pois aikuisten valvonnasta veden äärellä. Painelu-puhalluselvytys voi pelastaa hengen.

Hukkuminen voi tapahtua silmänräpäyksessä. Tällöin on soitettava välittömästi hätänumeroon. Sen jälkeen on aloitettava painelu-puhalluselvytys. Aseta vedestä nostettu henkilö selin makaamaan, nosta hänen leukansa ylös ja tunnustele poskella ilmavirtaa. Jos hän ei hengitä, asetetaan suu kokonaan hänen suunsa päälle ja suljetaan nenän sieraimet.

Hukkuneen elvyttäminen:

– Puhalletaan viisi kertaa siten, että rintakehä nousee.– Painetaan rintalastan alaosasta 30 kertaa käsivarret suorana.

Oikea painelutahti on sama kuin Bee Gees -yhtyeen Stayin’ Alive -kappaleessa.

– Puhalletaan kaksi kertaa.– Painellaan 30 kertaa.– Jatketaan 2:30 -kaavalla autettavan henkilön virkoamiseen tai ambulanssin saapumiseen asti.

Kertaus: Viisi puhallusta, 30 painallusta, jonka jälkeen jatketaan kaksi puhallusta, 30 painallusta. Katso lisää ohjeita Suomen Punaisen Ristin sivulta. Tätä tietoa kannattaa jakaa, sillä sen avulla voi pelastaa ihmishenkiä.