Poliisi varoittaa vanhuksia: Kaulakoruvaras kysyy reittiä sairaalaan ja halaa kiitokseksi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kerroimme eilen röyhkeistä kaulakoruvarkaista, jotka vievät saaliinsa suoraan uhrin kaulasta. Helsingin poliisille on ilmoitettu vajaan viikon sisällä useita samalla tekotavalla tehtyjä kaulakoruvarkauksia. Rikosten asianomistajat ovat olleet kaikki vähintään 70-vuotiaita.

Teot ovat noudattaneet samaa kaavaa: Iäkkään henkilön luo tulee auto, josta nousee ulkomaalainen nainen, joka kysyy reittiä sairaalaan. Kiitokseksi reittiopastuksesta nainen halaa vanhusta. Auton poistuttua vanhus huomaa, että hänen kaulastaan on hävinnyt koru tai koruja. Vanhuksen oman korun tilalle on lähes poikkeuksetta laitettu tai yritetty laittaa rihkamakoru. Autoa kuljettaa mies ja kyydissä on lisäksi toinen nainen.

Helsingissä tapauksia on ainakin Myllypurossa, Malmilla, Pakilassa ja Itäkeskuksessa. Vastaavia tekoja on tullut ilmi myös muualla Uudellamaalla.

– Kyseessä on valitettavasti jokakesäinen rikosilmiö, jonka taustalla ovat yleensä alueelta alueelle kiertävät ulkomaalaiset tekijät. Tekotapa on lähestulkoon aina sama. Kun he huomaavat jonkun liikkuvan kadulla esimerkiksi näyttävässä kaulakorussa, pyrkivät he harhauttamaan häntä niin, ettei uhri huomaisi, kun häneltä viedään hänen mukanaan olevat arvoesineet kuten arvokas kaulakoru, kertoi eilen rikoskomisario Mika Korhonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.