Suomalais-norjalaiset häät tekevät historiaa – vihkipaikka 450 metrin luolasukelluksen päässä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Häät ovat ihmiselle aina aivan erityisen ikimuistoinen tilaisuus, mutta joskus häät ovat niin poikkeukselliset, että ne kiinnostavat ympäri maailmaa. Nyt norjalainen Ina Trælnes ja suomalainen Jani Santala ovat tekemässä historiaa avioitumalla luolasukelluksella Pohjois-Norjan Plurassa, noin 35 kilometriä Mo i Ranan kaupungista.

Guinnessin ennätystenkirjaan tähtäävä hääjuhla järjestetään ensi lauantaina 10. elokuuta luolassa, jonne sukelletaan peräti 450 metriä ja syvimmillään 32 metrin syvyydessä. Vihkitilaisuuteen pääsevät siis vain kokeneet luolasukeltajat, joita lajia harrastavalla pariskunnalla on paljon. Staran tietojen mukaan vihkimisessä tulee olemaan paikalla jopa 70 sukeltajaa.

Sisäänkäynti Pluran luolaan, Kuva: Pekka Tuuri

– Meille tämä on ultimaattinen rakkaustarina. Sukeltajat ovat meille kuin perhe, ja olemme onnellisia, kun sukeltajia saapuu häihin ympäri maailmaa tehdäkseen päivästämme erityisen. Luolasukellus toi meidät yhteen, joten Plurassa avioituminen on täydellistä, morsian Ina Trælnes kertoo.

Varsinainen vihkiminen tapahtuu Kappeli-nimisessä luolan kammiossa kuivalla maalla. Paikalle on etukäteen toimitettu Suomesta tekniikkaa, kuten valaistusta ja kuvauskalustoa. Yhteensä häissä on noin 200 vierasta, ja 130 heistä seuraa suoraa lähetystä häistä ulkopuolella suoran nettilähetyksen myötä.

Hääpari Ina Trælnes ja Jani Santala.

Sukellushäiden teknisestä toteutuksesta vastaa suomalainen Äänirasia-yritys, jonka toimitusjohtaja Kalle Nordling harrastaa itsekin luolasukellusta. Hän kertoi Staralle parhaillaan käynnissä olevien hääjärjestelyjen poikkeuksellisista haasteista.

– Ilmataskuun vedetään 450 metriä valokuitua. Sukeltaminen pimeässä luolassa vaatii kokeneita sukeltajia, kylmiä hermoja ja aikaa. Turvallisuuden vuoksi kappeliin on vedetty myös kaapeli kenttäpuhelimia varten. Kaikki kalusto kameroineen, valaisimineen ja akkuineen pitää kuljettaa ilmataskuun vesitiiviissä ja paineenkestävissä säiliöissä. Käytämme myös sukelluskäyttöön tarkoitetuja videovalaisimia, joista kiitos Scubamafialle, Kalle Nordling kertoo Staralle.

Luolasukellusta Norjan Plurassa, Kuva: Pekka Tuuri

Koko kalusto täytyy siirtää hääpaikalle sukelluspullon tai ison ämpärin kokoisissa säiliöissä. Luolassa veden lämpötila on ympäri vuoden vain 2-8 astetta. Siksi sukeltajat sukeltavat kuivapuvuilla, joiden alla on lämpimät aluskerrastot sekä lämpöliivit. 450 metrin sukellukseen kuluu aikaa noin 40 minuuttia uimalla ja 20 minuuttia sukellusskootterilla.

– Kaikki tehdään turvallsuus edellä, joten kaikki eivät voi sukeltaa luolaan yhdessä letkassa. Sukellukset tehdään 2-4 hengen tiimeissä tiukan aikataulun mukaisesti. Vieraiden siirtymiseen pitää varata aikaa noin 1,5 tuntia. Hääpari saapuu luolaan sukellusskoottereilla, Nordling paljastaa.