Wikileaks-tietovuotaja Chelsea Manning oli 62 päivää vankeudessa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen historian suurimpiin lukeutuva tietovuoto tapahtui vuonna 2010, kun Bradley Manning, nykyinen Chelsea Manning, antoi Wikileaks-palvelulle suuren määrän salaiseksi luokiteltuja tiedostoja. Barack Obama armahti sukupuolensa vankeusaikana muuttaneen Manningin kolme päivää ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia.

Yhdysvaltain armeijan entinen tiedustelupäällikkö Chelsea Manning oli taannoin 62 vuorokautta liittovaltion pidättämänä, koska hän kieltäytyi todistamasta sotilaallisten ja diplomaattisten tietojen paljastamisesta Wikileaks-palvelulle. Sittemmin hänet vapautettiin. Manning saattaa joutua uudestaan pidätysselliin, mikäli hän ei suostu todistamaan jatkossakaan tietovuotoihin liittyviä toimia. Hän on joutunut viettämään sellissään 22 tuntia päivässä, CNN raportoi.

Manning tuomittiin vuonna 2013 peräti 35 vuodeksi vankeuteen, ja hänen oli määrä vapautua vasta vuonna 2045. Manning käveli vankilasta vapauteen toukokuussa 2017. Tietovuotaja yritti Kansasin Fort Leavenworthissa sijaitsevassa vankilassa kaksi kertaa itsemurhaa ja ryhtyi nälkälakkoon alkuperäisen vankeustuomionsa aikana.