Tutkimus: Maalla asuvat lapset muita terveempiä – syykin paljastui

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan enemmän erilaisille bakteereille altistuvat lapset sairastuvat vähemmän astmaan. Astma on Suomessa lasten yleisin krooninen sairaus, joka on lisääntynyt kaupungistumisen takia.

Nyt julkaistu tutkimus tukee näkemystä siitä, että lasten varhainen altistuminen tietyntyyppisille mikrobeille voi kehittää kehon mekanismeja, jotka suojaavat astmalta. Mitä enemmän lapset olivat olleet ensimmäisenä elinvuotenaan tekemisissä eri allergeenien kanssa, sitä vähemmän heillä oli vanhempana allergioita. Runsaasti erilaisia bakteereita sisältävissä kodeissa kasvaneet lapset olivat terveempiä, mikäli elinympäristö pysyi muuten kelpona.

Tutkimuksessa analysoitiin 400 suomalaisen ja 1.000 saksalaisen kodin mikrobisto. Jo aiemmin on tutkittu, että maalla kasvaminen voi jopa puolittaa lasten sairastumisen riskiä astmaan ja allergioihin. Toisin sanoen kaupunkikodeissa olisi tärkeää, että lapset leikkivät mahdollisimman paljon ulkona ja luonnossa steriilien leikkipuistojen tai sisäliikuntapaikkojen sijaan. Tutkimuksessa havaittiin, että astmalta suojaava kotien mikrobisto sisälsi runsaasti ulkoympäristölle, kuten maaperälle, tyypillisiä bakteereja.

– Havaitsimme, että maalaistalomainen kodin mikrobisto suojasi astmalta myös kaupunkikodeissa. Lisäksi havaitsimme, että vaikutus ei perustunut mikrobilajien suureen määrään, vaan keskeistä olivat erot tiettyjen bakteerien määrissä, kertoo THL:n erikoistutkija, dosentti Pirkka Kirjavainen.