Saksa kieltää glyfosaatin – seuraa Itävallan esimerkkiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman yleisin ja kiistellyin rikkakasvimyrkky glyfosaatti kielletään Saksassa vuoteen 2023 mennessä. Asiasta ei ole tiedotettu virallisesti, mutta kaksi nimettömänä pysyvää viranomaislähdettä on vahvistanut tiedon Reutersille.

Roundup -torjunta-aineesta ehkäpä tunnetuimmaksi tullut glyfosaatti on ollut yksityishenkilöiden ja yritysten käytössä 40 vuoden ajan. Sen turvallisuus on kuitenkin kyseenalaistettu ympäri maailmaa. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on raportoinut puolueettoman asiantuntijan turvin, että glyfosaatti aiheuttaa DNA-mutaatitoita ja todennäköisesti syöpää.

Glyfosaattia ei ole kielletty Euroopan Unionin alueella, mutta Itävalta näytti esimerkkiä heinäkuussa kieltäessään sen käytön, Reuters uutisoi. Glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita valmistava Monsato on nykyisin saksalaisen kemikaalijätti Bayerin omistuksessa. Tehdas on kiistänyt tuotteiden aiheuttavan syöpää. Bayer kertoi heinäkuussa 2019, että yhtiötä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa yli 18  000 glyfosaattia koskevaa oikeusjuttua. Niissä kantajat väittävät glyfosaatin aiheuttaneen heille vakavia sairauksia, kuten syöpää.