Käräjäoikeus: Brother Christmas ei ole pimittänyt avustusvaroja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hyväntekeväisyyteen lahjoitusvaroja kerännyt ja niitä erityisesti lapsille, perheille ja sotaveteraaneille jakanut julkkishahmo Brother Christmas on todettu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyttömäksi avustusvarojen pimittämiseen.

Tuomioistuimen mukaan ei ole esitetty näyttöä siitä, että keräysvaroja olisi käytetty väärin. Brother Christmas, siviilissä kansanedustaja Ari Koponen, tuomittiin sen sijaan reilun tuhannen euron sakkoihin rahankeräysrikoksesta.

Tuomio rahankeräysrikoksesta tuli, koska Brother Christmas oli kerännyt lahjoitusvaroja myymällä halpaa rihkamaa tuomioistuimen mukaan liian kalliilla hinnalla ennen kuin vireillä ollut rahankeräyslupa oli hyväksytty. Jos tuotteet olisivat olleet edullisempia tai niitä olisi myyty vasta rahankeräysluvan myöntämisen jälkeen, ei kyseessä olisi ollut rahankeräysrikos.

Helsingin Sanomat 25.2.2018

Kohu ja rikostutkinta saivat alkunsa, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkelin Koposen toiminnasta. Artikkelissa hänen väitettiin syyllistyneen rahankäytön epäselvyyksiin. Nyt käräjäoikeus kuitenkin vahvisti, ettei Koponen ole syyllistynyt varojen väärinkäyttöön. Helsingin Sanomien esittämät perättömät väitteet ovat aiheuttaneet merkittävää haittaa Koposen avustustoiminnalle.

– Minulle on päätetty antaa 15 päiväsakon rangaistus sen vuoksi, että olen ohjannut liian paljon rahaa hädänalaisille. Oikeuden mukaan olen rikkonut lakia, koska yhdistykseni myi hyväntekeväisyyteen rintanappeja ja rannekkeita liian kalliilla. Jos olisin myynyt niitä 10 eurolla, olisi toiminut oikein. Mutta koska myin niitä 20 eurolla, toimin luvatta ja rikoin lakia, Brother Christmas kommentoi sakkotuomiotaan.

– Ohjasin siis liikaa rahaa hyviin tarkoituksiin. Miettikääpä saamani tuomion järjellisyyttä. Minut tuomittiin siitä, että autoin liian paljon. Jos olisin auttanut vähemmän, olisin selvinnyt tuomiotta, hän jatkoi.