Etelämantereesta lohkesi jättikokoinen jäävuori – isompi kuin Ahvenanmaa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ameryn jäähyllystä on irronnut jättikokoinen jäävuori. Se on kooltaan 1.636 neliökilometriä. Lohkare on nimeltään D28, ja se voi aiheuttaa vaaratilanteita laivaliikenteelle.

BBC:n mukaan jättikokoista lohkaretta ja sen kulkua seurataan tarkasti. Kyseessä on suurin Antarktisesta irronnut jäävuori 50 vuoteen. 1960-luvun alussa Ameryn jäähyllystä irtosi 9.000 neliökilometrin kokoinen lohkare.

Tiedemiehet ovat olleet tietoisia suuren jäälohkareen irtoamisesta. Kerroimme hiljattain toisesta irtoamassa olevasta jäävuoresta, joka on samaa kokoluokkaa D28:n kanssa. Kun Bruntin jäähyllyn railo on saavuttanut täysimittansa, irtoaa merelle 150 metriä korkea ja 1.500 neliökilometrin kokoinen jäävuori.