Disney-elokuviin varoituksia mielensäpahoittajille: ”Sisältää vanhentuneita kulttuurikuvauksia”

Elokuvat Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Osassa vanhoista Disney-elokuvista nähdään materiaalia, joka ei menisi enää läpi. Elokuvissa esiintyy rasistisiin stereotypioihin pohjautuvia hahmoja. Yhdysvalloissa aloitettiin tällä viikolla Disney+ -suoratoistopalvelu.

Osaan palvelussa katsottavista elokuvista on liitetty varoitusteksti, jossa niiden kerrotaan sisältävän vanhentuneita kulttuurikuvauksia. Varoitusteksit on muun muassa Dumbo-animaatioelokuvassa, jossa mustan korpin nimi on Jim Crow. Nimi viittaa mustista käytettyyn solvaukseen ja Yhdysvaltojen etelävaltioissa 1960-luvulle asti voimassa olleisiin syrjintälakeihin.

Varoitustekstejä on lisätty myös toisenlaista kokoperheen elokuviin kyseenalaista materiaalia sisältäviin nimikkeisiin. Esimerkiksi Pinokkio ja Kolme Caballeroa -elokuvien alussa huomautetaan tiettyjen hahmojen tupakoivan niissä.