Maailman korkein moduulihotelli – rakennetaan kuin suurista legopalikoista

Matkailu · Terhi Piiroinen

New Yorkiin on rakennettu maailman korkein moduuleista valmistettu hotelli. Puolalaisessa tehtaassa valmistetut hotellihuoneet kootaan paikan päällä valmiiksi taloksi. Kyseessä on Marriott-hotelliketjuun kuuluva rakennus.

Puolassa valmiiksi rakennetut hotellin osiot on kuljetettu New Yorkiin laivalla. Moduulien rakentaminen ennakkoon ja kuljettaminen tulee silti huomattavasti edullisemmaksi kuin paikan päällä rakentaminen. Lisäksi tehdasoloissa puolivalmiiksi rakentaminen takaa rakennusmateriaalien pysymisen kuivana ja puhtaana. Tehdasrakentaminen on myös ekologisempaa ja laadukkaampaa.

Moduulirakentaminen vaatii perinteistä rakentamista enemmän suunnittelua ja esityöskentelyä. Silti sen avulla voidaan säästää työvoimakustannuksista paikan päällä, koska moduulien kasaaminen on nopeampaa ja tehokkaampaa kuin perinteinen rakennustyöskentely.