Joulun menoliikenne alkaa – malttia liikenteeseen!

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ihmiset matkustavat jouluna sukuloimaan ja lomailemaan. Joulumieli on hyvä säilyttää myös ratin takana ja ottaa muut liikenteenkäyttäjät huomioon. Ohittelulla voittaa ainoastaan muutamia minuutteja. Kannattaa ennemmin varata matkaan riittävästi aikaa kuin hurjastella kiireisenä.

Jouluajan liikenteestä ei ole odotettavissa pahoja ruuhkia pääteillä. Liikenne voi lisääntyä Pohjois- Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon pääteillä perjantaina iltapäivällä, lauantaipäivänä sekä sunnuntaina ja maanantaina. Vilkkaimmillaan liikenteen odotetaan olevan perjantaina puolestapäivästä iltaan. Liikenteen odotetaan siis jakautuvan useammalle päivälle.

Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan Tapaninpäivän iltapäivään, mutta sen odotetaan olevan menoliikenteen luokkaa. Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta. Kameravalvonnalla tuetaan perinteistä nopeusvalvontaa siten, että nopeusvalvonnalta liikenevä aika voidaan käyttää muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.

Poliisin neuvot joululiikenteeseen:

Malttia liikenteeseen!

Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän.

Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä.

Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee.

Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta.

Kuljettajaksi asettuu siis kokenein ja harkitsevin kuljettaja.

Auto lastataan oikein; tavarat sijoitellaan oikein, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muustakaan syystä.

Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana.

Auton kunto on tietenkin tarkistettu ennen liikkeelle lähtöä; ilman paineet renkaista ja nestesäiliöt täytetty tuulilasinpesunesteellä ja jäädytysnesteellä.

Matkustusmukavuutta ajatellen auton sisälämpötila säädetään sopivana ajovireyden säilyttämiseksi.

Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.

Jokaisen tavoite on turvallinen perille pääsy.