Tammikuu jopa 10 astetta tavallista lämpimämpi – kylmät talvet vuosi vuodelta harvinaisempia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Etelässä saadaan vain haaveilla hiihtokeleistä. Suomen lumiraja kulkee tällä hetkellä Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin, eikä lunta ole luvassa eteläiseen Suomeen edes lähiaikoina. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun alku on ollut suuressa osassa maata 6‒10 astetta leudompi kuin kuluneen 30 vuoden aikana.

– Näin lauhaa on tammikuun alussa tyypillisesti harvemmin kuin kerran 30 vuodessa, Lapissa hieman useammin, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Sää myös jatkuu erittäin lauhana. Lämpötila voi kohota etelässä ylimmillään 7‒9 plusasteeseen. Tällöin saatetaan hätyytellä paikkakuntakohtaisia mittaushistorian korkeimpia tammikuun lämpötiloja.

– Keskiviikon lämpötilat etelässä ovat tyypillisiä lukemia huhtikuun puolivälissä, Pauli Jokinen havainnollistaa.

Lauhoja talvia on ollut ennenkin. Ne kuuluvat Suomen ilmastoon, eikä yksittäinen leuto talvi ole merkki ilmaston lämpenemisestä. Ilmastonmuutos kuitenkin aiheuttaa ilmastollisten olosuhteiden pitkäaikaisia muutoksia, jolloin leudot talvet yleistyvät ja kylmistä talvista tulee harvinaisempia.

– Tulevaisuudessa Etelä-Suomen talvet ovat yhä useammin sen kaltaisia, mitä nyt koemme, korostaa ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Ilmastonmuutoksen myötä Suomen ilmaston ennustetaan muuttuvan enemmän juuri talvella kuin kesällä. Lämpötilat kohoavat, sateet lisääntyvät ja sateet tulevat yhä useammin vetenä. Lumipeiteaika lyhenee. Lisäksi talvista tulee aikaisempaa pilvisempiä ja aurinko paistaa harvemmin.