Australiaa tuhosivat ensin kuumuus ja maastopalot – nyt golfpallon kokoiset rakeet tekivät tuhojaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Australia on joutunut viime kuukausina kokemaan poikkeuksellisen kovia, kun ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöt ovat moukaroineet sitä historiallisen pahasti. Ensin tuhopolttajien sytyttämät maastopalot levisivät valtaville alueille, kun ennätyskuumuus ja -kuivuus edesauttoivat sitä. Kymmeniä ihmisiä ja jopa miljardi eläintä kuoli tulipaloissa.

Eilen Australian Canberraan iski vuorostaan poikkeuksellisen rankka ja tuhoisa raemyrsky, jossa golfpallon kokoiset jääpalat iskeytyivät maahan tehden pahaa jälkeä. Verkossa leviävissä videoissa nähdään miten ihmiset yrittävät suojautua vaarallisilta rakeilta niiden pudottaessa jopa oksia puista. Rakeet moukaroivat rikki myös autoja, joiden ikkunat olivat täynnä halkeamia ja pellit kuin vasaraniskujen jäljiltä. Silminnäkijöiden mukaan raekuuro kuulosti konekiväärin sarjatulelta.

View this post on Instagram

We had a huge hailstorm yesterday and this is my car from it. Thankfully the front window was fine so we managed to drive it home, now begins the wait for insurance and whether it will be repaired or written off. There's so many dints and all the rear lights are smashed. The force was so strong that the broken glass from the rear window was on the front seat. It was weird walking through the destruction. After the storm passed it was a beautiful sunny day, but with huge piles of hail on the street. All the footpaths were green from the leaves that had been shredded from the trees. And every car park was filled with destroyed cars. Some of my team couldn't take their cars home – too smashed. When your week starts like this, it can only get better right? 😂😂 Only good thing to come from yesterday was that last night I had the strongest movements yet from baby boy ♥️ was lying in bed and it felt like my tummy was doing flips ♥️ cannot wait to feel it more and for husband and stepson to be able to feel it external!! #hailstorm #canberrahail #whatamonday #17weekspregnant #ivfjourney #ivfmiracle #ivfbaby #ivfpregnancy #pregnancyafterinfertility #pcos #pcospregnancy #pregnant

A post shared by Jen (@waiting_4_our_real_life) on

View this post on Instagram

"Climate change does not exist". Well my windscreen does to differ. And the rest of the car, which had both side mirrors smashed clean off, windscreen smashed, rego plate smashed off, together with side lights, rear lights and roof racks. The car looks like someone's gone to town with a golf club. The rearview mirror and lights INSIDE the car even fell out and onto the car seat. This thanks to a massive storm pelting my car (and everyone else's) with goofball sized hail stones… Can't drive it back to Sydney. This after driving through bushfires, flash floods, drought stricken areas and now massive hail and thunderstorms In the last 7 days. But listen to the politicians when they dismiss global warming… 🙄🙄🙄 #globalwarming #climatechange #hailstorm #canberra

A post shared by Em (@chasingsummer03) on