Jörn Donner on kuollut 86-vuotiaana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalainen ohjaaja, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner on kuollut. Tiedon vahvisti hänen puolisonsa STT:lle. Donner menehtyi 86-vuotiaana pitkään jatkuneeseen keuhkosairauteen perheensä läsnäollessa Helsingin Kolmiosairaalassa.

Jörn Donner teki vuosikymmenien ajan uraa suomalaisen taiteen ja politiikan parissa. Hän ohjasi ensimmäiset lyhytelokuvansa jo 21-vuotiaana. Donner muistetaan muun muassa elokuvista Ann, Dirty Story ja Mustaa valkoisella. Donner oli myös mukana perustamassa elokuva-arkistoa 24-vuotiaana. Hän on ainoa Oscar-palkinnon voittanut suomalainen.

Donner vastaanotti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon vuonna 1984 toimittuaan ohjaaja Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander-elokuvan tuottajana. Jörn Donner muistetaan myös poliitikkona. Hän toimi RKP:n kansanedustajana vuosina 1987-1995, 2007 ja 2013-2015 sekä Euroopan parlamentin jäsenenä SPD:ssä vuosina 1996-1999.