Avaruudesta kantautuva signaali sai tutkijat hämilleen – toistuu joka 16. vuorokausi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ulkoavaruudesta peräisin oleva voimakas signaali on saanut tutkijat hämilleen. Noin 500 miljoonan valovuoden päästä peräisin oleva signaali vaikuttaa toistuvan 16 vuorokauden välein.

Avaruudesta saapuvaksi havaitut nopeat radiopurskeet eivät ole harvinaisia. Kanadalaisella CHIME-radioteleskoopilla havaittu signaali kuitenkin eroaa aikaisemmista sen säännöllisin väliajoin toistuvan luonteen ansiosta. Radiopurskeet toistuvat neljän päivän ajan, kunnes ne jälleen vaikenevat 12 vuorokaudeksi.

Yhden teorian mukaan signaalin toistuva luonne selittyisi sillä, että sen aiheuttaja kiertää esimerkiksi aurinkoa tai mustaa aukkoa. New Scientist -lehden mukaan avaruusolentoja ei sen sijaan pidetä radiopurskeen todennäköisenä aiheuttajana. Mikäli kyseessä olisi tarkoituksella lähetetty signaali, toistuisi se luultavasti tiuhempaan tahtiin kuin joka 16. vuorokausi.