Suomessa on noin 1 400 villisikaa – kanta on pienentynyt viime vuodesta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa elää nykyään villisikoja. Niitä löytyy eniten itäiseltä Uudeltamaalta ja Kaakkois-Suomesta. Villisikoja on ollut maassamme kautta aikojen, mutta ne ovat välillä vaihtaneet kotiseutuaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Villisiat vaeltelevat.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottaman arvion mukaan Suomen villisikakanta pienenee. Kannan keskimääräiseksi kooksi arvioitiin noin 1.400 yksilöä tammikuussa 2020. Luke aloittaa villisikojen pannoituksen Kaakkois-Suomessa tänä vuonna. Seurannalla selvitetään villisian levittäytymistä Suomessa. Kantaa seurataan entistä tarkemmin myös afrikkalaisen sikaruton tautiriskin vuoksi.

– Pannoitettavat yksilöt pyydystetään pääosin puurakenteisilla loukuilla. Satelliittipohjaisella seurannalla näemme, mihin villisiat siirtyvät ja millaisia elinympäristöjä ne valitsevat. Tutkimusalueenamme on koko Suomi, mutta pannoitus keskittyy erityisesti Kaakkois-Suomeen, joka on villisian levinneisyyden ydinaluetta, kertoo erikoistutkija Mervi kunnasranta Lukesta.