Poliisi muistuttaa: Ilmoita rikoksesta poliisille – älä sosiaaliseen mediaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Poliisi jyrähtää sosiaalisen median käyttäjille, koska ihmiset kirjoittelevat muun muassa rikosepäilyistään yhteisöpalveluihin ilman vakavaa harkintaa. Viranomaisten mukaan kirjottelijat voivat syyllistyä itse rikokseen.

– Kansalaisten tehtäviin ei kuulu selvittää, onko joku syyllistynyt johonkin rikokseen vai ei. Vielä vähemmän kansalaisille kuuluu oikeuden ottaminen omiin käsiin niin, että jonkun henkilön päätettäisiin olevan tekijä ja häneen kohdistettaisiin uhkailua tai muita toimia, Sisä-Suomen poliisista ohjeistetaan.

Esimerkkinä mainitaan punaisen pakettiauton kuljettaja Ylöjärvellä, jonka kerrottiin houkutelleen alaikäistä lasta kyytiinsä. Hänestä ilmoitettiin poliisille. Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan asia ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä ja tutkinta on keskeytetty. Jos asiassa ilmenee uutta, ryhtyy poliisi tarvittaviin toimiin.

Asiasta on kirjoitettu paljon sosiaalisen median kanavissa ja siellä on jaettu muun muassa punaisten pakettiautojen rekisterinumeroita ja kuvia. Ylöjärvellä tilanne kärjistyi tiistaina 18. helmikuuta niin, että nuorisojoukko alkoi heittää kivillä erään yrityksen autoa ja sillä liikkeellä olleita henkilöitä, koska he olivat liikkeellä punaisella pakettiautolla. Auto tai henkilöt eivät vaurioituneet.

– Muistutamme, että poliisi ei missään muodossa hyväksy tällaista toimintaa ja sellaiseen ryhtyvät voivat syyllistyä rikokseen. Jos sinulla on tietoa epäillyistä rikoksista, ilmoita tietosi poliisille, älä kirjoittele niistä sosiaaliseen mediaan. Kirjoittaessasi tai jakaessasi kuvia epäilyistäsi voit syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Sosiaalisessa mediassa vastaavanlaisissa tapauksissa on jopa nimetty tekijä tai tekijöitä, ja heitä on saatettu uhkailla – vailla mitään käsitystä siitä, onko kyseisellä henkilöillä ollut ylipäätään mitään tekemistä asian kanssa. Voit jättää poliisille rikosvihjeitä esim. sähköpostiin vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi tai vihjepuhelimen vastaajaan p. 0800 90022. Kiirellisissä tilanteessa soita hätänumeroon 112.