Älyvaipat kehiteltiin – hälyttävät vanhemmalle kastuessaan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhä useampiin arkipäivisiin laitteisiin ja esineisiin on ilmestynyt muutamien vuosien sisällä äly-etuliite. Nyt tutkijat ovat kehitelleet jo älyvaipat, joiden tarkoituksena on helpottaa pienten lasten huoltajien arkea.

Yhdysvaltojen Massachusettsin MIT-korkeakoulun tutkijoiden kehittelemät älyvaipat on varustettu RFID-tunnisteella. Kun vaippojen nestettä imevä hydrogeeli kastuu ja turpoaa, lähettää RFID-tägi ilmoille asiasta ilmoittavan langattoman signaalin.

Idea ei ole uusi. Siinä missä muut kehitteillä olevat älyvaipat on varustettu 40 dollarin hintaisilla sensoreilla, maksavat MIT:n älyvaippojen RFID-tarratägit kuitenkin vain noin kaksi senttiä kappale. Tutkijoiden tavoitteena on, että tulevaisuudessa älyvaipat voisivat jopa tunnistaa virtsasta ja ulosteista merkkejä terveysongelmista.