Lääkärit ihmeissään: Nainen virtsaa alkoholia, vaikka ei juo sitä lainkaan

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Niin kutsuttu panimo-oreiyhtymä, eli auto-brewery syndrome, on harvinainen vaiva jossa hiilihydraatit muuttuvat vatsassa olevan hiivan ansiosta alkoholiksi. Nyt lääkärit ovat törmänneet tiettävästi ensimmäiseen samankaltaisesta syystä alkoholia virtsaavaan henkilöön.

61-vuotiaan kanadalaisnaisen oli Annals of Internal Medicine -tiedejulkaisun mukaan määrä saada maksansiirto. Potilas otettiin pois elinsiirtojonosta, sillä hänen epäiltiin olevan alkoholisti. Hän kuitenkin kiisti juovansa koskaan alkoholia, eikä hänen verikokeensakaan viitannut alkoholiin.

Pittsburghin yliopistollisen sairaalan tutkijoille selvisi, että naisen elimistössä on runsain määrin Candida gabrata -hiivoja. Naisen syömä sokeri ja hiiva aiheuttivat käymisreaktion hänen virtsarakossaan. Käytännössä hän siis virtsasi alkoholia.

Pittsburghin yliopiston tohtori antoi kollegoineen epätavalliselle sairaudelle nimen urinary auto-brewery syndrome, eli vapaasti suomennettuna virtsa-panimo-oireyhtymä. Hän toivookin lääkäreille lisää tietoisuutta vaivasta, jonka ansiosta potilaat saatetaan vahingossa leimata suotta alkoholisteiksi.