Tutkijat löysivät ainutlaatuisen eläimen – ei tarvitse happea elääkseen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikki tunnetut eläinlajit tarvitsevat happea elääkseen yhtä lukuunottamatta. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet tiettävästi ensimmäisen lajin, joka ei hengitä lainkaan. Henneguya salminicola on lohien kudoksissa elävä pienen pieni loinen.

Noin 10 solusta koostuvalla nuijapään näköisellä eliöllä ei ole lainkaan mitokondrioita. Mitokondrioita on pidetty solujen energiantuotannon kannalta välttämättöminä, sillä niissä tuotetaan hapen avulla elintärkeää adenosiinitrifosfaattia.

Löydös tehtiin Tel Avivin yliopiston tutkijoiden mukaan vahingossa. Tutkimuksen varsinaisena kohteena oli loisten DNA. Tutkijoille kävikin ilmi, ettei henneguya salminicolalla ole lainkaan mitokondioita eikä se näin ollen hengitä ollenkaan.

– Tutkimuksemme osoittaa evoluution voivan mennä outoihin suuntiin. Soluhengitys on tärkeä energian lähde, mutta löysimme silti eläimen joka on luopunut kyseisestä kriittisestä polusta, eläintutkija Dorothee Huchon kuvailee tiedotteessa.