Hallitus sulkee koulut koko maassa – päiväkodit pysyvät yhä avoinna

Ohhoh! · Stara.fi

Kiinasta alkunsa saanut koronavirus leviää parhaillaan ympäri maailmaa, ja lukuisat Euroopan maat ovat sulkeneet koulunsa ja päiväkotinsa sekä rajansa ulkopuolisilta. Suomessa ei ole kuitenkaan kyetty viikkokausiin tekemään asiantuntijoiden suosittelemia päätöksiä. Viikonloppuna lukuisat suomalaiset kunnat päättivät tehdä omatoimisesti päätöksiä koulujen ja päiväkotien sulkemisesta ja koululaisten etäopetuksesta.

Tänään hallitus ilmoitti viimein päätöksistään. Parhaillaan käynnissä olevassa tilaisuudessa hallitus kertoi, että koulut suljetaan keskiviikosta alkaen. Esiopetus ja alakoulujen käyminen varmistetaan jatkossakin sellaisten vanhempien lapsille, jotka toimivat elintärkeissä ammateissa.

Varhaiskasvatuksen yksiköt pidetään kuitenkin edelleen toiminnassa vastoin kansainvälisten asiantuntijoiden ohjeistusta. Valtioneuvosto käsittelee huomenna tiistaina valmiuslakia, jonka nojalla nyt esitetyt toimet tehdään. Nyt esitetyt linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta saakka.

Lisäksi hallitus ilmoitti, että suomalaisten ei tule poistua maasta eikä ulkomaalaisilla ole toistaiseksi asiaa Suomeen. Lisäksi suomalaisten matkailijoiden tulee palata välittömästi takaisin Suomeen.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC ovat esittäneet kaikkien maiden hallituksille, että koulut ja päiväkodit tulisi sulkea epidemian hillitsemiseksi. Suomessa kansainvälisten asiantuntijoiden ohjeistusta ei ole noudatettu, sillä viime viikolla kiellettiin ainoastaan yli 500 ihmisen kokontumiset ja suositeltiin muiden kokoontumisten perumista. Koulut ja päiväkodit hallitus sen sijaan päätti pitää auki vastoin asiantuntijoiden neuvoja. Tänään hallitus päätti sulkea koulut, mutta pitää päiväkodit toiminnassa.