Leuto talvi on vaikuttanut kaasujalkaan – törkeitä ylinopeuksia tavallista enemmän

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Leuto talvi on innostanut autoilijoita kaahaamaan Länsi-Uudellamaalla. Esimerkiksi törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on todettu vuoden alusta 23. maaliskuuta mennessä yhteensä 101 kappaletta. Viime vuonna samaan aikaan määrä oli 59 kappaletta ja pari vuotta sitten 37.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella liikenteen vaarantamiset ovat nousseet vuosi vuodelta. Vuonna 2019 kokonaismäärä oli 30 prosenttia suurempi kuin vuonna 2018. Liikenteen valvonta ei ole lisääntynyt, joten kyseessä on muutos kuljettajien asenteissa. Komisario Ilkka Kantola saa pöydälleen sydäntä särkeviä selityksiä siitä, kuinka koko elämä menee pilalle ajokiellon vuoksi.

– Jos ajokiellosta aiheutuu kohtuutonta harmia, niin olisi viisainta ajatella seuraamuksia jo etukäteen ennen kuin painaa kaasupoljinta liian syvälle. Pieni ylitys voi tapahtua vahingossa, mutta esimerkiksi nopeusrajoituksen ylittäminen yli 40 km/h on täysin tietoinen teko, hän toteaa.

Ajokiellon lisäksi kannattaisi muistaa, että jarrutusmatka kasvaa suhteessa nopeuden neliöön. Eli nopeuden kaksinkertaistuessa jarrutusmatka nelinkertaistuu. Sama tapahtuu törmäysenergialle, joten ulosajossa tai kolarissa seuraamukset ovat huomattavasti vakavampia.