YLE: Älä heitä puhdistuspyyhkeitä viemäriin – pumppaamot tukkeutuvat

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmiset käyttävät koronaviruspandemian aikana enemmän nenäliinoja ja puhdistuspyyhkeitä. Kaikki muut paitsi vessapaperi tulee hävittää tavallisen jätteen mukana. Talouspaperia, käsipyyhepaperia, nenäliinoja eikä puhdistuspyyhkeitä saa heittää vessanpönttöön eikä biojätteeseen.

Jätevesiviemärien varrella olevat pumppaamot ovat tukkeutuneet maaliskuun aikana tavallista enemmän. Syynä ovat ihmisten käyttämät desinfiointiliinat ja muut vessapaperista poikkeavat paperit. Jätevedenpuhdistuksen yksikön päällikkö Petteri Jokinen Helsingin seudun ympäristöpalveluista kertoo Ylelle, että pumppaamot ovat tukkeutuneet päivittäin maaliskuun ensimmäisen viikon jälkeen.

Vessanpönttöön ei saa panna muuta kuin vessapaperia, likavettä ja ihmisen jätöksiä. Tukokset voivat aiheuttaa ison laskun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että käytetyt nenäliinat ja muut kertakäyttöiset tuotteet heitetään roskiin.