Foley-artisti esittelee – näin loihtii elokuviin eläinten pitämät äänet

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elokuvissa kuuluvia ääniä voidaan pitää itsestäänselvyytenä, mutta moni äänistä joudutaan äänittämään ja luomaan erikseen erikoisia esineitä käyttäen. Nyt äänityöskentelyn ammattilainen Marko Costanzo esittelee hänen työpäivänsä kulkua foley-artistina.

Foley-artistina mies loihtii jälkikäteen elokuvissa ja animaatioissa kuultavia ääniä ja äänitehosteita. Tehosteiden loihtimiseen miehen tulee käyttää mielikuvitustaan keksiäkseen millaisten esineiden avulla hän onnistuu matkimaan esimerkiksi eläinten ääntelyä tai liikkumisesta kuuluvia ääniä.

Insider-kanava on julkaissut videon, jossa katselija pääsee kurkistamaan elokuvien äänimaailmojen kulisseihin. Marko Costanzo esittelee työpajansa ja erilaiset välineet, joiden avulla mies matkii esimerkiksi mammuttien askeleita tai hevosen laukkaamista sekä tiellä että maastossa.