Suomalaiset leipomot vaikeuksissa – kahvitteluja ei järjestetä koronan aikana

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemian aiheuttama pikkeustila ja kokoontumiskielto on johtanut siihen, etteivät ihmiset käy enää leipomoissa ja konditorioissa ostoksilla. Suomalaisten kannattaa nyt ostaa paikallisten leipomoiden tuotteita, jotta alalle saadaan helpotusta. Isommat ketjut ovat joutuneet sulkemaan oviaan ja lomauttamaan väkeään, mutta pienten leipomoiden myymälät ovat edelleen avoinna.

– Positiivista kuitenkin on, että leipomoiden ja konditorioiden omien myymälöiden auki pitäminen on sentään sallittua. Pienet paikalliset leipomot voivat myymälöitä auki pitämällä yrittää pienentää nyt syntyviä suuria tappioitaan, vaikka vaarana onkin, että myymälän auki pitäminen henkilöstökuluineen tulee kalliimmaksi kuin koko myymälän sulkeminen, Suomen Leipuriliitosta todetaan.

Jotkut päivittäistavarakaupan yritykset ovat ottaneet koronakriisin aikana myyntiin myös sellaisten leipomoiden ja konditorioiden tuotteita, jotka eivät ole aikaisemmin tuotteita kauppaan toimittaneet. Leipuriliiton mukaan alan konkurssiaallolta vältytään, mikäli yritykset saavat suoraa tukea sen sijaan, että tulevaisuudessa sen työntekijöille maksettaisiin työttömyyskorvayksia.

– On ollut erikoista huomata, että ihmiset uskaltavat käydä ostoksilla suurissa päivittäistavarakaupoissa, joissa on paikalla satoja ihmisiä. Mutta samanaikaisesti ihmiset ovat vältelleet menemistä pieniin leipomoihin, konditorioihin ja niiden myymälöihin, joissa on samanaikaisesti paikalla vain muutama ihminen. Toivottavasti kuluttajat ymmärtävät, että nyt on nimenomaan tärkeää tukea kaikin tavoin paikallista yritystoimintaa ja käydä ostoksilla myös paikallisissa leipomoissa ja konditorioissa, toteaa Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen.