Suomalaiset kiinnostuivat maatalouden töistä – yli tuhat hakemusta muutamassa päivässä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaisia maataloustuottajia ja viljelijöitä uhkaa vakava työvoimapula, koska ulkomaalaiset kausityöntekijät eivät pääse maahan rajojen ollessa kiinni. Kerroimme viime viikolla oululaisen jalkapallojoukkueen näyttäneen esimerkkiä ja käärinneen hihansa asian edessä. Pelaajat ilmottautuivat työavuksi maatiloille.

Nyt henkilöstöyritys Barona kertoo, että on käynnistänyt valtakunnallisen kampanjan kotimaisten työntekijöiden löytämiseksi maatalouden kriittisiin töihin. Viime torstaina avattuihin työnhakuihin on tullut neljän ensimmäisen päivän aikana jo yli 1 000 työhakemusta. Hakemusmäärä on poikkeuksellisen suuri.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan maatalouden kausityöntekijöiden tarve keväällä ja kesällä on vähintään 14 000 työntekijää, joista pääosa on ollut ulkomaalaisia. Työntekijöitä tarvitaan nyt. Barona etsii työntekijöitä esimerkiksi marjatiloille sekä vihannes- ja juurestiloille eri puolille Suomea. Vaikka työhakemusten tahti on lupaava, ei nykyinen määrä vielä riitä.

– Kannamme syvää huolta Suomen ruokaturvasta tässä poikkeustilassa, jossa valtaosa ulkomaisista kausityöntekijöistä ei tule maahamme. Näin huhtikuussa kylvökausi on jo käynnissä, joten aikaa ei ole hukattavaksi yhtään. On ollut hienoa nähdä, että halukkuutta maataloustöihin näyttäisi löytyvän, toteaa Baronan elintarviketeollisuuden palvelujohtaja Arto Töyrä.