Uudenmaan eristys: Poliisi tehostaa toimintaansa pääsiäisenä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Poliisi on valvonut Uudenmaan maakuntarajaa maaliskuun lopulta lähtien ja tarkastukset jatkuvat 19. huhtikuuta saakka. Pääsiäinen saattaa lisätä liikennettä, ja poliisi on ilmoittanut tehostavansa Uudenmaan rajalla tapahtuvaa valvontaa. Rajalla on yhteensä 40 tarkastuspistettä sekä liikkuvia yksiköitä. Lisäksi poliisit tarkastavat junia.

Liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Vapaa-ajan matkustaminen, eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen, eivät ole perusteltuja syitä. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti ja pyytää, että ihmisillä olisi esitettävänä riittävä syy liikkumiselle joko suullisesti tai kirjallisesti.

– On odotettavissa, että monet kansalaiset haluaisivat lähteä viettämään pääsiäistä Uudenmaan ulkopuolelle. Liikkumisrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta asti, eivätkä juhlapyhät tee siihen poikkeusta. Tehostamme valvontaa, jotta liikkumisrajoituksen tavoite ei vaarantuisi eli koronavirustartunnat eivät leviäisi Uudeltamaalta muualle Suomeen, kertoo poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta.

– Poliisipartiot valvovat maakuntarajan liikennettä pääsääntöisesti 14 tunnin vuoroissa, joihin sisältyy siirtyminen valvontapisteelle. Henkilöstö on pitänyt työvuoroja tarkoituksenmukaisina, sillä tällä järjestelyllä minimoidaan siirtymiin kuluva aika. Valvonnan ja päivittäistoiminnan sujumisesta kiitän sitoutunutta henkilöstöä, sanoo Aapio.

Hallituksen asettamaa liikkumisrajoituksen noudattamista valvoo Helsingin poliisilaitos yhteistyössä Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Lounais-Suomen, Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Sisä-Suomen poliisilaitosten kanssa. Poliisi saa valvontaan virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.