5G-mastojen tuhoamisvimma paisuu – nyt jaetaan jo pisteitäkin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina levinnyt villejä salaliittoteorioita, joiden mukaan 5G-verkko joko aiheuttaisi koronatartuntoja tai altistaisi niille. Huhujen on epäilty johtaneen mobiiliverkkomastojen tuhopolttoihin varsinkin Britanniassa ja Hollannissa, ja nyt asialle on saatu vahvistus. Ilkivalta 5G-mastoja kohtaan on nimittäin kasvussa.

Aftonbladetin tietojen mukaan tukiasemien tuhoamisesta on ryhdytty jakamaan myös pisteitä sosiaalisessa mediassa ja listaamaan tehokkaimpia tuhoajia. Facebookiin on teemalle perustettu omia ryhmiä. Salaliittoteorioilla on tapana levitä tilanteissa joissa ihmisiä kohtaa uudenlainen ja vaikeasti ymmärrettävä uhka. Moni pyrkii etsimään pandemian kaltaisille katastrofeille konkreettista syyllistä, vaikka sellaista ei todellisuudessa olisi.

Salaliittoteoriasta liikkuu monia erilaisia versioita. Joidenkin mukaan koronavirus olisi peitetarina 5G-säteiden aiheuttamalle säteilysairaudelle. Toisten mukaan 5G-verkko puolestaan heikentäisi ihmisten vastustuskykyä ja altistaisi näin ollen virustartunnalle. Salaliittoteoriaan uskovat väittävät koronan levinneen nimenomaan maissa ja alueilla joissa 5G on otettu käyttöön.

Väitteillä ei kuitenkaan ole tieteellistä pohjaa, sillä mobiililaitteiden entistä moninkertaisempien datamäärien nopean siirron mahdollistava 5G -säteily on matalaenergistä ja näin ollen vaaratonta ihmisille. Väitteet koronaviruksen nopeammasta leviämisestä 5G-alueilla eivät nekään kanna pitkälle. 5G-alueet ovat usein asukastiheydeltä suuria aluita ja näin ollen myös virukset leviävät niissä tehokkaammin.