Näin pidät kodin siistinä karanteenissa – parhaat niksit ovat yksinkertaisia

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Karanteeni tarkoittaa sitä, että ihmiset viettävät enemmän aikaa kodeissaan. Asuntoa on helppo pitää siistinä, mikäli päivisin ei ole muuta kuin ylimääräistä aikaa. Osa kuitenkin tasapainottelee lastenhoidon ja etätyön välimaastossa samalla, kun yrittää pitää kotia elinkelpoisena ja ruokaa pöydässä.

Sängynpetaaminen kestää noin kaksi minuuttia ja siitä on järkevää tehdä joka-aamuinen rutiini. Keittiössä käytetään varmasti enemmän mikroa perheen lämmittäessä ruokaa monta kertaa päivässä. Mikron saa puhdistettua helposti lämmittämällä siellä sitruunaa muutaman minuutin ajan. Lika lähtee pyyhkimällä.

Pyyhi pöydät ja tasot heti ruoanlaiton, askartelun tai aterioimisen jälkeen. Minimoi pöydillä oleva roinan määrä ja tee jokaiselle esineelle oma paikka. Kun tavaroilla on oma paikka, ei niitä tarvitse siivota. Ne pannaan omille paikoilleen.

Kotitöitä on järkevää jakaa perheen kesken. Jokainen panee vaatteensa pyykkikoriin, korjaa lelunsa, työkalunsa, kosmetiikkansa ja muut tavaransa omille paikoilleen. Yksi tyhjentää astianpesukoneen kun toinen viikkaa pyykit. Kylpyhuone pyyhkäistään suihkun yhteydessä ja vessa päivittäin. Huolellinen hygienia pitää myös pöpöt poissa.

Kodin ei tarvitse näyttää kliiniseltä tai sieluttomalta. Asuminen saa näkyä, koska se muuttaa asunnon kodiksi. Epäjärjestystä voi kuitenkin hillitä säännöllisellä tekemisellä kertaluonteisen raivaamisen sijaan.