Karjalanpiirakka on suomalaisten suosikkileipä – maistuu etenkin välipalana koko perheelle

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Karjalanpiirakkka on suomalainen perinneruoka, joka maistuu sellaisenaan tai voileipätäytteiden kera. Suomen Leipätiedotus kertoo, että suomalaiset syövät vuosittain noin sata piirakkaa. Mukaan ei ole laskettu einespiirakoita, vaan leipomoiden valmistamia aitoja piirakoita.

– Suomalaisten ateriakulttuuri on muuttunut yhä välipalapainotteisemmaksi. Vaikka välipalamarkkinoille on tullut paljon uusia tuotteita, ovat karjalanpiirakka ja riisipiirakka säilyttäneet hyvin asemansa ja määrällisesti niiden menekki pysynyt vakaana, Leipätiedotuksesta kerrotaan.

Ruisjauhoista leivotusta piirakasta saa kuitua ja muita täysjyväviljan terveellisiä ainesosia. Piirakan sisältö voi olla mitä vain, riisiä, porkkanaa, perunaa tai vaikka lanttua. Päälle kannattaa valita kasviksia sekä kananmuna, raejuustoa tai muuta proteiinipitoista. Näin välipala muuntautuu helposti kevyeksi lounaaksi.