Maapallo ei kestä kulutushysteriaa – unohda kertakäyttömuoti ja panosta persoonalliseen tyyliin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen vanhaan vaatteita hankittiin vain tarpeeseen. Jos vaatekappaleet menivät rikki, niitä korjattiin ja muokattiin sopivammaksi. Asuja saatettiin tilata räätäliltä täsmälleen omien mittojen mukaan ja siten, että vaatteet olivat ajattomia, käytännöllisiä ja pitkäikäisiä. Ulkonäköön ja tyyliin panostettiin.

Jos vaatteita haluttiin muotiliikettä halvemmalla, ommeltiin, virkattiin tai neulottiin asuja myös itse. Pikamuoti on yksi maapallon nykykirouksista. Sen lisäksi, että se kuormittaa luontoa, on se myös todella tylsää. Kaikki näyttävät toistensa kopiolta halpavaateketjun asukokonaisuuksissa liikkuessaan.

Nyt koronaviruspandemian aikana sopii miettiä Luontoäidin viestiä taudin takaa. Miksi ihmiset pakotetaan pysähtymään ja miettimään esimerkiksi kulutustottumuksiaan? Aloita oman ja persoonallisen tyylin luominen vaatekaapin siivoamisesta. Jokaisen kannattaa miettiä aidosti, minkälainen vaate on hänelle paras. Muotia voi seurata edelleen, mutta järkevästi oman vaatekaapin sisältöä jalostaen.

Noudata sääntöä, että ostat vaatteita vain tarpeeseen. Kannattaa panostaa ajattomiin ja ennen kaikkea ekologisiin ja kestäviin vaatehankintoihin. Tyyli on aina muodissa. Laadukas vaate kestää enemmän kuin kolme konepesua ennen siirtymistä jätekuormaan. Vaatteet voi lopuksi kierrättää uudessa käyttötarkoituksessa esimerkiksi koristetyynynpäällisissä, kauppakasseissa, matonkuteissa, hiuslenkeissä, rätteinä tai lahjoittaa eteenpäin.